Zorg dat je beeld niet op zwart gaat na Black Friday! Ga voor een cyber (safe) Monday
Zorg dat je beeld niet op zwart gaat na Black Friday! Ga voor een cyber (safe) Monday
24 november 2023 

Zorg dat je beeld niet op zwart gaat na Black Friday! Ga voor een cyber (safe) Monday

Zorg dat je beeld niet op zwart gaat na Black Friday! Ga voor een cyber (safe) Monday!

Black Friday, de dag waar heel Nederland en daarbuiten op lijkt te wachten is vandaag! Leuk voor de koopjes en een uitgelezen kans voor hackers om ook hun slag te slaan. Een ideaal moment aangezien er zoveel online besteld wordt dat men het zicht vaak kwijt is op: wat, bij wie besteld en hoe geleverd.

Wat weer kan resulteren in een klik op de link in dat berichtje wat nauwelijks van echt te onderscheiden is. Aangezien je in de vracht van mailtjes die binnen komt in de drukste aankoopperiode van het jaar, soms net even iets minder scherp bent op phishing dan gebruikelijk.

Natuurlijk kijkt niemand binnen jullie organisatie via de werkcomputer in zijn of haar mail, of struinen ze even in de koffiepauze naar koopjes online. Ze zijn beter opgevoed dan dat 😉 Maar de verleiding is daar. En wil je niet dat na Black Friday je te kampen hebt met een beeld dat ook op zwart gaat, geven we wat tips mee om te delen.

    Verwacht je het bericht? Wees alert op een imitatie mail.

    Scan de link in de mail om te kunnen zien of de URL geen onrealistische naam heeft

    Kijk naar de naam van de afzender, klopt deze? Dit kan zover gaan dat een hacker gebruik maakt van het cyrillisch schrift en een letter gebruikt die lijkt op wat het hoort te zijn. Zie eerdere tips over phishing van Audittrail voor meer uitleg.

    Houdt privé en zakelijk sowieso goed gescheiden op alle online apparaten.

    Moet je voor een deadline of zo snel mogelijk beantwoorden, wees dan extra alert! Dit is een veel gebruikte truc om te zorgen dat je niet goed controleert.

    Gevoelige gegevens niet geven, deel geen toegangscodes.

    Probeer je wachtwoord goed te beschermen denk aan tweetrapsverificatie of andere mogelijkheden als face-id.

    Heb je twijfels, neem even contact op met de organisatie waarvan je verwacht dat de mail komt. Gebruik hiervoor een ander kanaal zoals app, telefoon, chat.

    Vraag het je systeembeheerder als je twijfelt aan de echtheid, wanneer je toch vreest op een verkeerde link geklikt te hebben óf bij het ontvangen van verdachte mail. Laat het controleren door iemand die er net even meer verstand van heeft dan jij. (Je bent een held als je het meldt).

    De websites van de meeste banken staan vol met tips over verstandig omgaan met betalingen en gerelateerde onderwerpen.

    Doe het jaar rond wat aan awareness en kijk hoe Audittrail daarbij kan ondersteunen met training op Phishing en e-learing!

    En volg ons op LinkedIn voor regelmatige tips op het gebied van Informatiebeveiliging.

Reactie plaatsen