Cybersecuritymaand oktober 2023
Oktober 2023 Cybersecurity maand

Oktober is de Europese maand van de cyberveiligheid. Een speciale maand in het leven geroepen om bewustwording te creëren rondom online veiligheid, het vergroten van kennis m.b.t. cyberveiligheid en het stimuleren van cyberveilig gedrag.

Het vergroten van awareness noemen we het ook wel. Het is wenselijk dat iedereen die zich bezighoudt in het dagelijks leven met digitale processen ook regelmatig getraind wordt op de gevaren van cybercriminaliteit. Bijvoorbeeld: een phishing mail onderscheiden van een echte is lang zo eenvoudig niet meer, ook cyber criminelen worden professioneler. Een klein én vaak menselijk foutje, kan grote of zelfs desastreuze gevolgen hebben voor een organisatie. Ervan uitgaande dat er met grote regelmaat bij elke onderneming, maar ook zeker bij privé personen, pogingen gedaan worden om je wachtwoorden of systemen te hacken, kun je er bijna ook vanuit gaan dat de kans erin zit dat er op een dag een succesvolle aanval zal plaatsvinden. Om dat risico te beperken zijn er maatregelen die je als organisatie kunt treffen om je bedrijf, organisatie of stichting zo goed mogelijk te beschermen.

Denk hierbij op IB-gebied aan: 

• Het uitvoeren van risico analyses op je primaire processen en het werken aan een business continuity plan. 

• Het preventief schrijven aan een incident response plan op basis van je BIA’s. 

• Het opstellen van een wachtwoordbeleid om je gegevens goed te beschermen.

• Het (tijdelijk) inzetten van extra ondersteuning d.m.v. een Security Officer (as a service).

Aan de kant van Awareness kun je werken aan de cyberweerbaarheid op het herkennen van dreiging! Audittrail biedt verschillende diensten aan om je organisatie van “top to bottom”, te trainen op cyber resilience. Juist omdat niet iedereen binnen de organisatie een expert is op het gebied van cybercrime, maar het wel een zaak is om kennis te delen ter bevordering van de cyberweerbaarheid. Hier een greep uit de mogelijkheden om actief aan de slag te gaan met awareness op een rijtje:

Phishing as a service

• E-training

• Cyber resilience games

• Mystery guest bezoek 

• USB-test

• Awareness campagne

Maak deze maand nog plannen voor het komend jaar, maar stop vooral niet bij het plannen voor 2024! Kijk nu alvast wat er op korte termijn mogelijk is om jullie cyber veiligheid te vergroten. Ga nu nog aan de slag met jullie cyberweerbaarheid en kennis verrijking. We denken graag mee welke oplossing(en) het beste aansluit(en) bij jullie wensen op langere en korte termijn. Plan een afspraak in via koffie@auditrrail.nl voor meer toelichting op deze onderwerpen.

Reactie plaatsen