Digitaal detoxen op Nationale Offline Dag
Digitaal detoxen op Nationale Offline

International Offline Day! 10 mei aanstaande is het Internationale Offline Dag, bedoeld om mensen aan te sporen om een digitale detox te nemen en volop te genieten van het leven om je heen. Even weg van de schermpjes. Deze dag werd in 2011 gestart door Take Back Your Time om bewustzijn te creëren over overmatig technologiegebruik en is nu wereldwijd bekend. 

Er zijn natuurlijk meer voordelen van een dagje digi-detoxen. De kans dat je in een phishingval tuimelt, wordt flink kleiner. Van verdachte QR-codes scannen tot te mooie links aanklikken in e-mails of advertenties. Cybercriminelen zitten niet stil en bedenken steeds sneller nieuwe trucjes om bedrijven en individuen te benadelen door gegevens/ransomeware buit te maken.

Het bijspijkeren van kennis bij werknemers via bewustwordingstraining is een noodzaak. Ditzelfde geldt voor dataminimalisatie. Wat niet aan informatie aanwezig is, kan ook niet uitlekken! Het verminderen van informatie-uitwisseling, onnodige gegevensopslag en benodigde opslagruimte draagt bij aan het terugdringen van energieverbruik en CO2-uitstoot veroorzaakt door de grote datahoeveelheden die wereldwijd worden gegenereerd. Kritisch kijken naar onze eigen processen helpt hierbij en verlicht de druk op het milieu. Zo kunnen we allen ons digitale steentje bijdragen door bewuster om te gaan met onze digitale voetafdruk. 

De digitale wereld heeft afstanden verkleind, contacten & geliefden dichterbij gebracht én innovaties mogelijk gemaakt. We kunnen eigenlijk niet meer zonder. Toch?!  Waarom probeer je het niet een dagje uit? Misschien niet vandaag, op de laatste werkdag van de week, maar in ieder geval dit weekend. Lekker even de wereld bekijken en de data opslaan op je eigen harde schrijf en niet die van je telefoon ;-)

Reactie plaatsen