Compliance: Kán dat eigenlijk plat, duidelijk en pragmatisch ingericht worden? | Audittrail
Compliance: Kán dat eigenlijk plat, duidelijk en pragmatisch ingericht worden?

Compliance: Kán dat eigenlijk plat, duidelijk en pragmatisch ingericht worden?

Compliance is een onderwerp dat bij veel organisaties speelt, maar waar, in veel gevallen, moeilijk over nagedacht wordt. Hierdoor is het ook moeilijk om het in te richten. Kan dat wel op een makkelijke manier? Kan compliance plat, duidelijk en pragmatisch ingericht worden? Wat ons betreft wel, als je maar hier de tijd voor neemt en weet wat je doet.

Stap voor stap

Compliance hoeft echt niet alleen maar lastig of moeilijk te zijn. Compliance inrichten moet je stap voor stap doen en goed nadenken over bepaalde vragen zoals, waar wil je de komende jaren naar toe met compliance? Op welk volwassenheidsniveau zit je en is dat voldoende? En wil je dat verhogen of verbeteren? Dat zijn allemaal vragen waar je goed over na moet denken of al het antwoord op moet weten voordat je echt aan de slag gaat met compliance.

Uitdagingen

Tijdens het proces om compliance in te richten kan het zijn dat je tegen uitdagingen aan loopt. Deze uitdagingen moet je niet uit de weg gaan, want vroeg of laat kom je ze weer tegen en dan kan het zomaar zijn dat dezelfde uitdaging groter is geworden. Pak de uitdaging aan en bekijk het stap voor stap. Op deze manier kom je steeds meer in control en komt de stap om compliant te worden steeds dichterbij. Eén van die uitdagingen is om inzicht te krijgen in waar je als organisatie staat, welke punten hebben aandacht nodig en welke hebben prioriteit?

Het borgen van compliance

Als je bezig bent met compliance, dan wil je dit natuurlijk ook kunnen borgen. Je wilt snel inzicht krijgen in de risico’s, maar ook in de aandachtspunten. Eigenlijk wil je één plek hebben, waar je al je beleidsstukken en overige documentatie in vast kan leggen en met één druk op de knop een effectieve rapportage in PowerBI of Excel kunt draaien. Daarnaast heb je elk jaar te maken met die vervelende auditor die langskomt, dus je wilt ook direct verantwoording kunnen afleggen i.p.v. weken spenderen aan het zoeken van de benodigde documentatie. Maar ja…..makkelijker gezegd dan gedaan.

De oplossing! 

Het Compliance Management Framework, oftewel het CMF, is volgens ons het antwoord op de vele uitdagingen die men heeft omtrent compliance. Het CMF is een vertaling van 20 jaar praktijkervaring van diverse professionals die actief zijn in de vakgebieden van compliance. Met het CMF krijg je het gewenste inzicht in risico’s en aandachtspunten, je kan compliance borgen en direct verantwoording afleggen. Het CMF kan nog véél meer, het belangrijkste is in elk geval dat het ervoor zorgt dat je in control komt, bent en blijft. Het acteren op compliance wordt op deze manier stukken makkelijker gemaakt. Daarnaast bespaar je jouw, en die van de organisatie, kostbare tijd en geld. Wat ons betreft een no brainer.


De enige vraag die nu beantwoord moet worden is, wil jij in control komen, zijn en blijven op compliance gebied? Ja, groot gelijk! Neem dan gerust contact met ons of neem een kijkje op onze site waar we meer vertellen over het CMF. Is je antwoord nee, dat kan en mag. Maar bedenk wel, vroeg of laat moet je met compliance aan de slag. Je kan beter op tijd beginnen dan te laat. Hoe later je begint, hoe lastiger het wordt om ook echt compliant te worden, te zijn en te blijven.

Wil je toch meer weten over het CMF? Neem dan gerust een kijkje op onze site www.compliancemanagementframework.nl of geef ons een belletje. Wij helpen je graag om compliant te worden.

Reactie plaatsen