Wereldwachtwoorddag tips
Wereldwachtwoorddag, de eerste donderdag van mei

Wereldwachtwoorddag, de eerste donderdag van mei

De eerste donderdag in mei staat bekend als: wereldwachtwoorddag! (Mooi woord voor galgje, trouwens, niet voor je wachtwoord ;-)). Op deze dag staan we stil bij een goede wachtwoordhygiëne. Tijd dus om je wachtwoorden eens tegen het licht te houden, en te controleren of ze nog wel veilig genoeg zijn. 

Vandaag de dag hebben we wachtwoorden nodig voor bijna alles; of we nou e-mail willen checken of een serie willen kijken op Netflix. Het is een crime om al die wachtwoorden te onthouden, en dus maken we ons er allemaal schuldig aan: we gebruiken hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts, en we maken combinaties van onze verjaardagen, namen van onze huisdieren of variaties op Welkom2023.

Het is verbazingwekkend dat 44% van de bevolking denkt, dat hun accounts niet waardevol genoeg zijn om gehackt te worden, ondanks dat we op het journaal steeds nieuwsitems voorbij zien komen over hacks die ontstaan als gevolg van zwakke wachtwoorden. Als we vandaag dus íets moeten doen, is het uit de ontkenningsfase stappen.

Het kost hackers steeds minder tijd om een wachtwoord te kraken. Er is bijvoorbeeld een AI-programma dat 51% van de gebruikte wachtwoorden kraakt en 65% van de wachtwoorden binnen 1 uur kan kraken. Het nieuwe advies is daarom om wachtwoorden van minimaal 15 karakters en Multifactor Authenticatie te gebruiken. 

 Hierbij nogmaals enkele tips om je wachtwoorden veilig te houden:

 * Stel MFA in waar mogelijk.

* Moeite om lange wachtwoorden te onthouden? Gebruik een wachtzin of bedenk een aantal situaties of woorden die niets met elkaar te maken hebben en plak deze aan elkaar! Bijvoorbeeld JumboDierentuinELMO45@ (dit zijn al 22 karakters en de AI doet er 7.23 miljard jaar over om te kraken)

* Gebruik een wachtwoordmanager om je wachtwoorden op te slaan en sterke wachtwoorden te genereren.

* Gebruik verschillende wachtwoorden voor je accounts. Een wachtwoordmanager kan je helpen om ze veilig op te slaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden om overal in te kunnen loggen.

* Benieuwd hoe lang een AI erover doet om jouw wachtwoord te kraken? Check het op https://www.homesecurityheroes.com/ai-password-cracking/ (vul een alternatief wachtwoord in, niet je echte wachtwoord). :-) 

auteur: Rogier Verdier 

Reactie plaatsen