Wifi-tracking – wat geeft u weg? | Audittrail legt uit!
Wifi-tracking – wat geeft u weg?
05 november 2019 

Wifi-tracking – wat geeft u weg?

Gemeenten gebruiken wifi-tracking als middel om bijvoorbeeld toeristenverkeer te monitoren of bepaalde looproutes te identificeren. Mag dit zomaar? Volgens de AP niet.

Sommige gemeenten of andere locaties bieden gratis wifi aan. Voor toeristen een fijne manier om ook in het buitenland online te zijn. In sommige gevallen staat in de voorwaarden vermeld dat het wifinetwerk ook het apparaat registreert en hierdoor de locatie van de gebruiker door het wifi-gebied monitort.

Gemeenten passen wifi-tracking toe om bezoekersstromen te monitoren en piekmomenten te identificeren. Gegevens werden in sommige gemeenten ook gedeeld met winkeliersverenigingen. Voor hen is deze informatie zeer waardevol, omdat het inzicht biedt in bijvoorbeeld goede openingstijden, personeelsbezetting en het effect van bijvoorbeeld marketingacties.

Hoe werkt wifi-tracking?

Omdat het woord wifi in de naam zit denken veel mensen dat wifi-tracking alleen gebeurt wanneer u bent aangesloten op een bepaald wifi netwerk. Dit is echter niet het geval. Wanneer een mobiel apparaat aanstaat zendt deze continu een signaal uit op zoek naar het thuisnetwerk. Dit zorgt ervoor dat u, wanneer u thuiskomt, direct verbinding maakt met het thuisnetwerk. Het signaal zegt zo ongeveer; “Thuisnetwerk, ben je daar? Ik ben het, NR1234567, en dit is jouw wachtwoord!”. Bij wifi-tracking wordd dit nummer, de unieke identificatiecode van uw device, opgeslagen in het systeem. Dit betekend dus niet dat u zich eerst moet aanmelden bij het netwerk voordat uw apparaat en locatie worden geregistreerd. Een vergelijkbaar principe geldt voor uw bluetooth-verbinding.

Het probleem

De unieke nummers van devices worden geregistreerd en soms zelfs de naam die iemand aan de eigen telefoon heeft gegeven (‘iPhone van ….’), plus de netwerken waar zij eerder in contact mee zijn geweest. Als u deze gegevens combineert met alle momenten dat dit device met één van de tracking hotspots (onbewust) verbinding maakt, geeft u een schat aan informatie weg. Eigenlijk is de enige manieren om niet te worden gevolgd door het mobiele apparaat op vliegtuigstand te zetten of de wifi uit te zetten. Dit kan vervelend zijn voor personen die bijvoorbeeld wonen in het centrum van steden waarin wifi-tracking wordt toegepast. Zij worden dus continu gevolgd, ook als ze thuis zijn, en kunnen hier niet aan ontkomen.

Omdat al deze gegevens meestal te herleiden zijn naar natuurlijke personen, kunnen we deze als persoonsgegevens bestempelen. Voor de verwerking van persoonsgegevens is altijd een wettelijke grondslag nodig. In dit geval ontbreekt de mogelijkheid om te ontkomen aan de wifi-tracking. Alleen wanneer er duidelijke en expliciete toestemming kan worden gegeven is dit niet in strijd met de privacywet.

Veel gemeenten zagen de mogelijkheden van wifi-tracking, maar het onderdeel privacy compliance bleek in de praktijk minder makkelijk in te regelen. Wij helpen gemeenten graag met het onderzoeken van de mogelijkheden voor een AVG-vriendelijke toepassing van wifi-tracking. Een vrijblijvend gesprek? Neem gerust contact met ons op. Bel ons of stuur een mailtje, we komen graag eens op de koffie!

Reactie plaatsen