Kerstrecepten van onze eigen Audittrailers | Audittrail
Kerstrecepten van onze eigen Audittrailers
12 december 2019 

Kerstrecepten van onze eigen Audittrailers

Kerst staat weer voor de deur. Zo ook bij ons! Bij ons staat het traditionele kerstontbijt op het programma. Waarbij wij graag zelf ook in de keuken staan! Wellicht heeft u het zo druk gehad dat de inspiratie erbij ingeschoten is. Daarom vindt u hieronder een aantal kerstrecepten van onze eigen Audittrailers. 

Wij wensen u een fijne kerst en alvast een goed uiteinde! 

Team Audittrail

Feuerzangenbowle | Mareike Robertus

Mareike baalt als een stekker dat ze dit overheerlijke drankje moet overslaan. Dit is een familierecept van de allerlekkerste Feuerzangenbowle.

  • 2 flessen rode wijn
  • 1 of 2 kaneelstokje(s)
  • 4 kruidnagels
  • 1 Zuckerhut (suikerhoed, verkrijgbaar in de meeste Duitse supermarkten en anders online)
  • Rum met minstens 50% alcohol
  • 2 citroenen
  • 4 sinasappels
  • 1 Feuerzange (een stuk metaal dat je boven de pan hangt en waarop de Zuckerhut rust) of metalen rooster om op de pan te leggen.
  • 1 ruime pan
  • Kommetje om de rum in te doen
  • eetlepel
  • Aansteker

Giet de flessen wijn in de pan en zet die op laag vuur. De wijn moet warm zijn maar mag niet koken. Doe de kaneelstokjes en kruidnagels in de wijn.

Demp de lichten of doe ze uit. Hang de Feuerzange op de pan en leg de Zuckerhut daarop. Doe wat van de rum in een schaaltje en gebruik een eetlepel om de rum over de Zuckerhut te gieten. Steek de doordrenkte Zuckerhut nu aan. Hij zal blauw branden en de suiker karamelliseert langzaam in de wijn. Bedruip de Zuckerhut steeds met een beetje rum als de vlam dreigt uit te gaan. Blijf dit doen totdat de complete Zuckerhut is verdwenen in de Wijn.

Pers nu de citroenen en sinasappels uit en voeg het sap toe aan de wijn. Het is belangrijk om dat achteraf te doen omdat de smaak anders bitter kan worden. Mijn vader en ik vinden het lekker als er ook een beetje vruchtvlees in de Feuerzangenbowle zit. Maar dat hoeft natuurlijk niet. De Feuerzangenbowle is nu klaar. Maar stiekem smaakt hij een dag later nog lekkerder. Feuerzangenbowle wordt heet gedronken. Geniet ervan! 

Italiaans Draadjesvlees | Dennis van Starrenburg

Dennis zijn favoriete recept is Italiaans draadjesvlees. Hij vindt draadjesvlees echt heerlijk en het fijne is dat je dit ruim van tevoren kan voorbereiden en dat je er geen omkijken meer naar hebt als de visite er is.

Voor 4 personen. 

  • 500 gram sucadelappen 
  • 300 ml rode wijn (soepele, ronde, italiaanse rode wijn) 
  • 2 uien 
  • 3 tenen knoflook 
  • 2 takjes rozemarijn 
  • 4 el traditionele olijfolie 
  • 125 gram magere spekreepjes 
  • 2 stengels bleekselderij 
  • 250 gram winterpeen 
  • 70 gram tomatenpuree 
  • 100 ml kraanwater 

Zorg dat de sucadelappen op kamertemperatuur zijn. Leg het vlees in een schaal en schenk de wijn erbij. Snijd ui in halve ringen en knoflook in dunne plakjes. Voeg rozemarijn, ui en 2/3 knoflook toe. Laat afgedekt 1 uur marineren op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 140 °C. Verhit olie in een braadpan en bak de spekreepjes in 10 min. uit. Snijd de bleekselderij in stukjes, en winterpeen in plakjes. Voeg de rest van de knoflook, bleekselderij en winterpeen toe aan de spekjes. Bak op laag vuur 10 min. Neem de groenten uit de pan. Neem het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Bewaar de marinade. Verhit de olie in de braadpan en bak het vlees op middelhoog vuur in 3 min. rondom bruin. Voeg de marinade, groenten, tomatenpuree en water toe. Doe de deksel op de pan, zet in de oven en laat 5 uur stoven. Neem na 4 uur de deksel van de pan. Neem uit de oven en verwijder eventueel de rozemarijn.

U kunt dit draadjesvlees 2 dagen van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm ca. 15 min. in een braadpan op laag vuur.

Bron: ah.nl 

Marokkaanse pannenkoek | Ouiam Ajary

Ouiam kan je wakker maken voor deze overheerlijke Marokkaanse pannenkoeken. De pannenkoeken is dan ook het eerste wat ze maakt op een feestdag. 

Afhankelijk van hoe groot je koekenpan is, heb je voor 15 middelgrote pannenkoekjes nodig: 

  • 350 gram fijne griesmeel 
  • 75 gram bloem 
  • 16 gram bakpoeder 
  • 9 gram instant gist 
  • 10 gram kristalsuiker 
  • 4 gram zout
  • 700 ml lauwwarm water

Al deze ingrediënten met elkaar mixen (dit kan met de hand of met een handmixer) en daarna kwartier laten staan om te rijzen. Het makkelijkste is om een anti-aanbak pan te gebruiken. Als de pannenkoekjes klaar zijn, dan raad ik je aan om ze te besmeren met honing of olijfolie.

Kalkoen | Joyce de Jong

De meeste adviseren altijd dat je het jezelf met kerst niet te moeilijk moet maken; geniet vooral van het gezelschap, gourmetten vindt iedereen leuk en meer van dat soort totale onzin. Kerst is juist hét moment om de culinaire lat hoog te leggen! Daarom tipt Joyce graag dit recept, van haar eigen oude kookblog, voor traditionele kerstkalkoen! Er zijn namelijk heel wat culinaire skills nodig om van zo’n grote, droge, vrij smakeloze vogel iets lekkers te maken. Maar het kan! Dus voor iedereen die het helemaal niet erg vindt om wat tijd gehurkt voor de oven, in plaats van aan tafel, door te brengen, hierbij de tips voor een echt goede kalkoen!

Pekelen 

Over het nut van pekelen (de kalkoen een nacht, tot zelfs een dag of drie in water met tussen de 5 en 10% zout leggen) zijn de meningen, het zal ook eens niet zo zijn, verdeeld. Daar waar serieus geëxperimenteerd werd, bleek telkens dat het vlees dat gepekeld is minder vocht verliest tijdens het braden. Dat komt niet eens zo zeer door het water, maar door het zout. Het water dringt weliswaar in het vlees door, maar het zout zorgt ervoor dat de proteïnen, die tijdens het verhitten samentrekken, deels afgebroken worden. Daardoor trekt het vlees minder samen en gaat er minder vocht verloren. Er zijn mensen die de kalkoen vervolgens wateriger vinden smaken door het pekelen. Persoonlijk vind ik dat meevallen. Bovendien kun je het pekelvocht ook gebruiken om juist weer wat smaak toe te voegen. Denk daarbij aan uien (in kwarten, met schil), verse kruiden, laurierblaadjes, kruidnagels, steranijs, sinaasappelsap, mandarijntjes of donker bier. Neem voor het pekelen een enorme pan (model gaarkeuken) of een brandschone emmer, vul deze met 10 liter koud water en 800 g. zout, roer goed door. Voeg dan je smaakmakers naar keuze toe. Check of de kalkoen geen plastic zakje met ingewanden in de holte heeft en laat in het water zakken. Zet nu minstens een nacht weg op een koele plek. Neem, als je de kalkoen buiten zet, wel maatregelen tegen de buurtkatten. Haal een paar uur voor het bereiden uit het water en spoel heel goed af. Droog af met wat keukenrol, laat de kalkoen verder drogen en op kamertemperatuur komen op het aanrecht. 

Poten

 Traditioneel hoort de kalkoen met veel ‘oehs’ en ‘aahs’ in z’n geheel op tafel gezet te worden. Helaas bestaat een kalkoen uit verschillende delen, die de nare eigenschap hebben niet even snel gaar te worden. Een hele kalkoen goed garen? Vergeet het maar, dat is niet te doen. Eer de poten gaar is zijn is de borst droog. Gelukkig heeft Gordon Ramsay een goede oplossing: haal de poten eraf en vul deze met de stuffing (zie volgende paragraaf). De poten verwijder je door rondom het gewricht in te snijden en de poot in de onnatuurlijke richting te duwen tot je een voldoening gevende ‘knak’ hoort, trek los. Snij de poot dan in de lengte in tot het bot en haal met kleine haaltjes van je mes het bot los van het vlees, zodat je één lap vlees met vel overhoudt. Verwijder vervolgens de ‘wishbone’, dat maakt het aansnijden van de kalkoen straks makkelijker. Beetje lastig uit te leggen op schrift, maar hier zie je hoe dat moet. Verwijder tenslotte de eindjes van de vleugels. 

Stuffing 

Nog een traditie die we het raam uit kunnen gooien is die van de ‘stuffing’. Het vullen van de kalkoen met een vleesmengsel doet wederom de garing weinig goed. Je kunt je kalkoen beter vullen met halve citroenen, sinaasappelpartjes, teentjes knoflook en verse kruiden. De stuffing kun je los van de kalkoen klaarmaken, in bijvoorbeeld een cakeblik. Máár we hebben nog de ontbeende poten! Maak een vulling door een uitje te fruiten en te mengen met de inhoud van worstjes van goede kwaliteit en gesneden kastanjes (uit vacuümverpakking). Leg de vulling in de lengte van het vlees en rol het op. Pak in in aluminiumfolie en leg in de koelkast, zodat het later z’n vorm behoudt.

Boter 

Grof genomen bestaan er drie manieren om vrijwel ieder eten lekker te maken: 1. gratineren met kaas, 2. frituren en 3. do as the French do: add butter. Kaas lijkt me in dit geval niet de juiste methode. Frituren is mogelijk, maar vereist wel enige inventiviteit (zie dit filmpje) en eventueel bijstand van de hulpdiensten. Optie drie kan in dit geval niet missen. Eén van de beste manier om flink wat smaak aan je kalkoen te geven is door een kruidenboter toe te voegen. Maak een boter door minstens een half pakje te mengen met zout, peper, knoflook, citrusschil en de nodige verse kruiden. Tijm, rozemarijn en vooral salie zijn goede opties. Neem dan de kalkoen, borst boven, en ga met je hand voorzichtig tussen vlees en vel. Trek het vel los van de huid en smeer vervolgens alle (!) boter onder en op het vel, niet zuinig doen. Jamie Oliver laat hier zien hoe het moet. 

Turkey Baster 

De turkey baster, niet alleen handig voor kunstmatige inseminatie, maar ook een essentieel instrument in de kalkoenbereiding. Al die lekkere smeltende boter en vet die tijdens het braden uit de kalkoen druipen mogen niet verloren gaan! Met deze enorme pipet zuig je ze op uit de braadslee om iedere 45 minuten het vlees met te bedruipen. Om de oven niet te veel te laten afkoelen is het slim om de kalkoen eruit te halen voor het bedruipen. De meeste turkey basters hebben ook dikke naald op het eind zitten, daarmee kun je het vlees injecteren met het braadvocht. Heston Blumenthal gaat nog een stapje verder en braadt de vleugeleindjes van de kalkoen (waar je verder toch weinig aan hebt, want die worden te gaar bij het braden) aan in een flinke hoeveelheid boter. Met die warme boter injecteert hij de kalkoen tijdens het braden. Turkey basters zijn bij de meeste kookwinkels verkrijgbaar en niet erg duur. 

Temperatuur 

We hebben door middel van het pekelen er al voor gezorgd dat minder vocht zal ontsnappen door samentrekkende proteïnen. Door de temperatuur van de oven laag te houden doe je min of meer hetzelfde. Tegelijkertijd heb je wel flink wat hitte nodig voor een knapperig velletje. Daarnaast moeten de poten gaar worden. Als je er dan ook nog een roasted potatoes bij wilt serveren ben je echt in een logistieke nachtmerrie beland. Hier volgt een poging orde in die chaos te scheppen: Begin met de aardappelen en de poten (nog in de folie en in een braadslee), die mogen een uur op 180º C. Haal ze uit de oven en zet de oven op 210º C. Zet de kalkoen in een braadslee op wat grof gesneden groente in de oven om het vel te bruinen, draai na 30 minuten de temperatuur terug naar 130º C. Controleer het vlees met een vleesthermometer, het vlees moet uiteindelijk in het midden 70º C zijn, dat duurt zo’n 2 à 2 1/2 uur, afhankelijk van de grootte van de vogel. Zet gerust de oven wat zachter als het te snel gaat en vergeet niet te bedruipen en te injecteren. Als je de 70º C. bereikt hebt haal je de kalkoen uit de oven en bedek hem met aluminiumfolie en een theedoek om te rusten. Ook daar wordt het vlees malser van en geeft je de kans om de rest van het eten te verwarmen. Zet de oven weer hoog, tot 180º C. Verwijder de folie van de poten en zet nog een half uur met de aardappels in de oven. Ondertussen heb je tijd voor het opwarmen van de jus (gebruik de sappen van zowel de poten als de romp), cranberrysaus en de andere bijgerechten en een vers laagje make-up. Snij de gevulde poten in plakken en verdeel het vlees. Serveer met roasted potatoes, jus, cranberrysaus en spruitjes.  

Bron: thefatjudge.nl

Kersttulband | Carlien Daniels

Dit is echt een gerecht wat al generaties door de familie heen gaat. Oma, mama en nu ook Carlien maken de kersttulband bij bijzondere gelegenheden zoals kerst. Heerlijk!

  • 100 gram rozijnen 
  • 100 gram blanke rozijnen 
  • 100 gram sukade 
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel 
  • 250 gram ongezouten roomboter (zachte) 
  • 200 gram witte basterdsuiker 
  • 2 zakjes vanillesuiker 
  • middelgrote eieren 
  • 2 el poedersuiker

Verwarm de oven voor op 175 °C. Schep in een kom de rozijnen en sukade om met (per cake) 1-2 el bakmeel, zo zakken ze in het beslag minder snel naar de bodem. Zeef de rest van het bakmeel boven een andere kom. Klop in een beslagkom de boter, basterdsuiker en vanillesuiker met demixer in ca. 10 min. tot een crèmekleurige, romige massa. Klop de eieren er een voor een door; voeg pas het volgende ei toe als het vorige helemaal door botermengsel is opgenomen. Voeg het zelfrijzend bakmeel in drie tot vier keer toe en meng met een spatel luchtig door het beslag. Spatel de rozijnen en sukade er ook luchtig door. Doe het beslag over in de tulbandvorm en strijk de bovenkant glad. Schuif de vorm op het rooster in het midden van de oven en laat de tulband in ca. 1 uur goudbruin en gaar bakken (erin gestoken satéstokje komt er dan droog uit). Neem de tulband uit de oven en laat 10 min. in de vorm afkoelen. Maak de rand van de tulband voorzichtig met je vingertoppen los, zodat er lucht tussen tulband en vorm komt. Leg het rooster op de vorm, keer samen om en verwijder de vorm. Laat de tulband op het rooster afkoelen. Zet voor het serveren de tulband op een schaal en bestuif royaal met poedersuiker.

Variatietip 

Chocoladetulband met wit glazuur: Bereid het beslag voor deze tulband volgens het basisrecept, maar vervang 50 g zelfrijzend bakmeel door 50 g cacaopoeder. Schep met het bakmeel en de cacao eventueel 3-4 eetlepels koffielikeur (slijter) door het beslag. Vervang de rozijnen en sukade door 250 g in stukjes gebroken chocolade. Roer een glad en glanzend glazuur van 125 g poedersuiker, een half cupje gepasteuriseerd eiwit (Danegg) en 1-2 el water. Strijk dit losjes uit over de bovenkant van de afgekoelde tulbandcake, zodat het glazuur mooi naar beneden druipt. Laat minstens 1 uur opstijven. Ook mooi als gemarmerde cake: Schep dan de helft van de cacao door de helft van het beslag, en meng 100 g fijngehakte chocolade(sticks) door de andere helft. Vul de vorm met het chocoladebeslag en spatel er met een paar slagen losjes het cacaobeslag door.

Variatietip

Maanzaadtulband met sinaasappelsiroop: Spatel in plaats van rozijnen en sukade 1 zakje maanzaad (125 g) door het beslag. Rasp de schil van 2 sinaasappels en meng de rasp met 2-3 el sinaasappellikeur (slijter) door het beslag. Haal als de tulbandcake gebakken is met een citrustrekkertje (zesteur) dunne reepjes schil van nog 2 sinaasappels of trek met een dunschiller repen van de schil en snijd deze in sliertjes. Pers 2 sinaasappels uit en breng 100 ml van het sap met 50 g suiker in een steelpannetje aan de kook. Roer er 25 g roomboter door en laat het geheel al roerend in 5 min. zachtjes tot een dikke siroop inkoken. Schenk de siroop over de (nog warme) tulband en strooi de sinaasappelsliertjes erover. Verpak de afgekoelde tulband direct in plastic- of aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen. Invriezen kan ook. Bewaar de tulband maximaal een maand in de vriezer en laat hem uit de vriezer tijdig op kamertemperatuur komen.

Bron: ah.nl 

Kerstkrans Pavlova | Suzanne van Middelkoop

Suzanne heeft dit vorig jaar gemaakt met kerst en staat nu ook weer op de shortlist. Het is een klassieker, maar zó lekker! Dit kan je van tevoren maken en ter plekke in elkaar zetten. Het is niet moeilijk, maar wel indrukwekkend. Voor de echte oehs en ahs moet je wel een ijsfontein toevoegen.

Voor 6-8 personen

  • 3 eiwitten
  • 150 gram fijne kristalsuiker 
  • 1 tl azijn 
  • 0,5 el maïzena

Ingrediënten Topping 

  • 100 ml slagroom 
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 200 gram mascarpone 

Decoratie 

100-150 gram rood fruit naar keuze. 

Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop ze schuimig. Voeg het suiker in delen toe, samen met de azijn en maïzena. Klop het schuim stijf. Schep met een lepel de meringue op een vel bakpapier in de vorm van een krans. Als je het makkelijk vindt, kun je van tevoren een schaaltje met een potlood omtrekken op het bakpapier. Draai het velletje om en je het een goede indicatie voor het maken van de krans. Bak de pavlova in 1,5 – 2 uur op 100 graden. TOPPING Maak de mascarpone room door de slagroom met vanillesuiker stijf te kloppen. Roer de mascarpone een beetje los en voeg toe aan de stijve slagroom. Mix op een lage stand tot een egaal mengsel. Als de schuimkrans is afgekoeld kun je de topping aanbrengen. Maak de kerstkrans pavlova af met rood fruit. Het schuim van de pavlova kun je al prima van tevoren maken, net als de topping. Overgebleven pavlova bewaar je afgedekt in de koelkast. Het valt reuze mee hoe zacht de meringue wordt door vocht uit de vulling, maar om het zekere voor het onzekere te nemen zou ik hem zo kort mogelijk van tevoren afwerken met de topping. 

Bron: Laura's bakery 

Garfields Cut Lasagne | Rick Bazuin

Rick geniet tijdens de feestdagen graag een heerlijke, maar gezonde Lasagne. Tijdens kerst wordt er vaak slecht gegeten en dit zorgt voor een gezond moment tijdens de drukke feestdagen.

4 porties

  • 350 gram pompoen lasagnebladen 
  • 130 gram cherrytomaatjes 
  • 300 gram mager rundergehakt 
  • 150 gram paprika 
  • 500 gram passata di pomodoro (AH)(500g) 
  • 150 gram geraspte goudse jong belegen 30+ kaas 
  • 200 gram crème fraiche light 
  • Italiaans kruiden 
  • Zeezout 
  • Peper 
  • Knoflook ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Bak de gehakt met knoflook, paprika, cherrytomaatjes en passata. Meng de helft van de creme fraiche met water om aan te lengen en mix hier de helft van de kaas er doorheen. Hierna kan je beginnen met stapelen! Top de lasagne af met de rest van de kaas. 40/45 minuten in de oven op 180 graden!

Bron: Fit Fusion Coaching 

Garnalencocktail | Aletta Hoogeveen

Aletta geniet tijdens de kerst graag van een gouwe oude, de garnalencocktail. Het is een klassieker, maar blijft lekker met Hollandse garnalen. Het kan zowel als voorgerecht of als tussengerecht. Een garnalencocktail is altijd goed en snel op tafel.

250 gram hollandse garnalen 
1/8 liter slagroom 
zout 
cayennepeper 
4 el mayonaise 
4 el tomatenketchup 
2 el limoen- of citroensap 
2 el whisky 
2 grote bladeren ijsbergsla 
4 plakjes limoen of citroen peterselie

Klop de slagroom met wat zout en cayennepeper in een kom bijna stijf. Klop er de mayonaise, de tomatenketchup, het limoen- of citroensap en de whisky door. Zet de saus tot gebruik in de koelkast. Rol de slabladeren op en snijd ze in ragfijne reepjes. Verdeel de sla over glazen coupes. Verdeel er de garnalen over. Schep er de saus op. Garneer met plakjes limoen of citroen en peterselie. Geef er een knapperig stukje stokbrood en boter bij. Lekker smullen!

Bron: smulweb.nl 


Reactie plaatsen