De Ultieme Gids voor Sterke Wachtwoorden.
Of je nu inlogt op sociale media, je bankzaken regelt, e-mails verstuurt of online aan het shoppen bent, overal heb je wachtwoorden voor nodig. Deze digitale sleutels zijn essentieel om jouw persoonlijke informatie en accounts veilig te houden. In een wereld waar hackers steeds slimmer worden, is een sterk wachtwoord dan ook geen luxe, maar een absolute must. Benieuwd hoe je een wachtwoord creëert dat hackers buiten de deur houdt? Lees dan snel verder!
De basisprincipes
Het is verbazingwekkend, maar ‘’123456’’ en ‘’password’’ prijken nog steeds in de lijst van meest gebruikte wachtwoorden. Hopelijk denk je nu: Hoe is dat toch mogelijk? Echter, er zijn meer fundamentele regels die bij veel mensen nog niet helemaal zijn doorgedrongen. Zo is het bijvoorbeeld onverstandig om je geboortedatum, de naam van je oude huisdier of je achternaam in een wachtwoord te verwerken. Toch doen veel mensen dit wel, omdat het makkelijk te onthouden is.
Voor een sterk wachtwoord gelden dan ook een aantal basisprincipes:
- Vermijd voor de hand liggende informatie of woorden, zoals een geboortedatum, postcode of ‘’welkom’’.
- Gebruik minimaal 12 karakters (hoe langer, hoe sterker je wachtwoord).
- Combineer kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale leestekens.
- Activeer Multifactor Authenticatie (MFA) waar deze optie beschikbaar is.
MFA houdt in dat je twee of meer verificatiemethoden doorloopt om toegang tot een systeem te verkrijgen. Denk hierbij aan een eenmalige code via SMS of een authenticator app.
Voorbeelden van een ijzersterk wachtwoord
Basisregels zijn een goed begin, maar een ijzersterk wachtwoord vereist een vleugje creativiteit. Het simpelweg kiezen van een woord en enkele letters vervangen door leestekens is vaak niet voldoende. Hackers zijn bedreven in het omzeilen van dergelijke patronen.
Voorbeelden van een zwak wachtwoord:
- Pep3rn0ten
- H@ged!ss3n
Wat je wél kunt doen, is een zin bedenken die je gemakkelijk kunt memoriseren. De een creëert een wachtwoord op basis van titels van kinderliedjes uit zijn jeugd, de ander haalt inspiratie uit quotes van favoriete films.
Voorbeelden van een sterk wachtwoord:
- Fan van Last Of Us? -> Ik kijk elke maandag Last of Us -> IkK1jkE!keM@andag_L@st0fUs
- Vaak te laat? -> Mijn horloge doet het niet -> M!jH0rDoe_H3tN1e!
- Kattenliefhebber? -> Katten zijn mijn favoriete dieren voor altijd -> KaZ!_MiF@D!VoA1
Nu je een sterk wachtwoord hebt …
Je hebt nu een sterk wachtwoord gecreëerd, dat lastig te kraken is. Misschien denk je nu: perfect, een wachtwoord voor altijd… Helaas is dat niet het geval. Het is cruciaal dat je:
- Voor ieder account een ander wachtwoord aanmaakt. Mocht je sterke wachtwoord onverhoopt in verkeerde handen vallen door bijvoorbeeld een datalek, dan is het logisch dat kwaadwillende dit wachtwoord ook op andere platforms zullen proberen.
- Regelmatig je wachtwoorden wijzigt. Zodra je op de hoogte wordt gebracht van een datalek waarbij je inloggegevens mogelijk zijn gelekt, is het uiteraard verstandig om direct je wachtwoord(en) aan te passen. Houd er echter ook rekening mee dat technologie voortdurend evolueert en hackers steeds geavanceerder worden. Blijf daarom alert en controleer periodiek of je wachtwoorden nog voldoende sterk zijn.
💡 Tip: Via Have I Been Pwned? kun je controleren of je e-mailadres voorkomt in een bekende gelekte database.
Hoe onthoud je een sterk wachtwoord?
We begrijpen volkomen dat het een uitdaging kan zijn om sterke wachtwoorden te onthouden, zeker als je voor elk account een uniek wachtwoord moet verzinnen. Gelukkig is hier een handige oplossing voor: een wachtwoordmanager, zoals Keeper, Padloc of ProtonPass. Dit is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen veilig kunt opslaan. Het enige wachtwoord dat je dan nog hoeft te onthouden, is het wachtwoord voor de toegang tot je wachtwoordmanager.
Blijf alert en veilig online.
Het creëren van sterke en unieke wachtwoorden is een essentiële stap in het beschermen van je gegevens. Combineer dit met het regelmatig updaten van je wachtwoorden en het gebruik van MFA waar mogelijk, en je maakt het cybercriminelen een stuk lastiger. Onthoud dat online veiligheid begint bij jou. Blijf alert, wees kritisch op de informatie die je online deelt en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen. Zo surf je met een gerust hart verder door de digitale wereld!